• Persoonlijke aanpak en advies op maat
 • Breed en hoogwaardig assortiment

  Neuslatten

  Een neuslat is een schuin aflopend glaslat, die je onderaan het glas aan de buitenzijde van het gebouw vindt. Door zijn functionele en beschermende eigenschappen wordt de levensduur van jouw kozijn of glas gewaarborgd waardoor het langer meegaat. Glasmaterialen.nl is al jaren de leverancier van een breed en hoogwaardig assortiment neuslatten voor glashandels, schildersbedrijven en vastgoedonderhoudsbedrijven.

  Bekijk ons volledige aanbod neuslatten hieronder.

  Resultaat 1–16 van de 70 resultaten wordt getoond

  Hoe werkt een neuslat?

  Vroeger maakte men gebruik van gekanaliseerde latten. Echter hadden deze latten slechts een beperkte ventilatie. De ventilerende neuslatten worden op kunststof stelblokjes van 5 millimeter geplaatst, zodat er voldoende ventilatieruimte onder de lat is. De tocht kan hierdoor gemakkelijk wegtrekken. De ‘neus’ van de neuslat valt 5 mm over de onderdorpel heen, dit bevordert de ventilatie. Bovendien zorgt het voor een betere afwatering van het regenwater. Een neuslat zorgt er dus voor dat de kwaliteit van bijvoorbeeld je kozijn of schilderwerk langer goed blijft, wat weer scheelt in de onderhoudskosten.

  Waar pas je neuslatten toe?

  Neuslatten hoor je aan de onderzijde van het glas aan de buitenkant van een gebouw te plaatsen. Je plaatst de neuslat niet direct op het kozijn, omdat neuslatten een ventilerende eigenschap hebben. De neuslat hoor je in de sponning op rubberen blokjes te plaatsen. Deze blokjes plaats je met behulp van kit haaks op de sponning. Het eerste blokje plaats je ongeveer 60 millimeter uit de hoek vanaf het kozijn en per ongeveer 200 millimeter plaats je het volgende blokje. De neuslat moet ongeveer 5 millimeter uitsteken vanaf de onderdorpel, deze ruimte moet open blijven. 

  Waarom neuslatten? 

  Neuslatten hebben een beschermende en ventilerende functie voor het glas en het kozijn. De neuslat is bestand tegen zware weersomstandigheden. De neuslat heeft een beschermende werking tegenover de onderdorpel in de sponning. Het zorgt ervoor dat er geen vocht of vuil in het kozijn terecht kan komen omdat de neuslat schuin afloopt. Door de ventilerende functie wordt de kwaliteit van het glas en het kozijn beter behouden, omdat vocht niet in het kozijn kan trekken.

  Wat is het voordeel van een neuslat?

  Het grote voordeel van een neuslat ten opzichte van een gewone glaslat of ventilatielat, is dat een neuslat zorgt voor een veel betere afwatering van het regenwater. Wanneer er regenwater of condens op de onderdompel komt, gaat deze op een gegeven moment rotten en ontstaat er houtrot. In de meeste gevallen is houtrot wel te repareren, maar er zijn ook enkele gevallen waarbij houtrot niet te repareren is. In dit geval moet je jouw hele kozijn laten vervangen, wat een dure reparatie is. Het is dus verstandig om gebruik te maken van een neuslat zodat je buitenschilderwerk langer mee gaat.

  Neuslatten aanbrengen

  Om neuslatten op de juiste manier aan te brengen, adviseren wij je de volgende vijf stappen te nemen: 

  Stap 1: Verwijder de glaslat

  Snijd de kitnaad rondom de glaslat door en haal vervolgens met een beitel aan één zijde de glaslat ter plaatse van de staande glaslat weg. Vervolgens verwijder je de bestaande glaslat met behulp van een schroevendraaier. 

   

  Stap 2: Werk eventuele beschadigingen bij

  Verwijder met behulp van een verfschraper achtergebleven kit, band en loszittende verfresten en werk beschadiging bij. Dit doe je om de levensduur te bevorderen, zodat je dit proces niet hoeft te herhalen op de korte termijn. 

   

  Stap 3: Kort de neuslat af

  Kort de neuslat af in verhouding met de lengte van je kozijn, zodat de onderste hoekverbinding wordt afgedekt om het maximale rendement te behalen. 

   

  Stap 4: Plaats de neuslat

  Breng nu lijm en pads aan volgens de voorschriften en verwijder de beschermlaag van de pads. Vervolgens positioneer je de neuslat door eerst de beglazingsband te laten aansluiten tegen de ruit en druk vervolgens de neuslat loodrecht naar beneden. Nu kit je de neuslat ter plaatse van de stijlen en de beglazing af. Mes vervolgens de kitnaad 45 graden schuin af voor een goed werkend afwateringssysteem. Je kunt de neuslat desgewenst nog vastschieten of vastschroeven voor extra stevigheid.

   

  Stap 5: Het aflakken van de neuslat

  Nu je alle vorige stappen hebt voltooid, ben je aangekomen bij de laatste stap. Het is nu tijd om de neuslat af te schuren en vervolgens geheel af te lakken. Dit voorkomt veroudering en bevorderd de levensduur van de neuslat. 

   

  Neuslatten kopen bij Glasmaterialen.nl

  Bij Glasmaterialen.nl hebben we een uitgebreid assortiment neuslatten. Onze neuslatten dekken de zwakke kozijndelen (de onderste hoekverbindingen en onderdorpel) ventilerend af. Op deze manier blijft het hout onderliggend droog en is jouw kozijn langdurig beschermd tegen alle weersoorten. Onze neuslatten worden aangeboden voor diverse sponningmaten zodat je altijd het juiste profiel hebt voor je kozijnen. Het onderhoudsinterval wordt hiermee opgerekt en je bespaart direct op de onderhoudskosten. 

  Bij Glasmaterialen.nl kies je zelf een aflevermoment die voor jou het beste uitkomt. Ook is het mogelijk om veilig en gemakkelijk achteraf te betalen zodat je onze top kwaliteit eerst zelf kunt ervaren. Voor vragen of meer informatie kan je ten alle tijden contact met ons opnemen.