• Persoonlijke aanpak en advies op maat
 • Breed en hoogwaardig assortiment

  Glaslatten

  Resultaat 17–32 van de 271 resultaten wordt getoond

  Wat zijn glaslatten?

  Glaslatten zijn latten gemaakt van hout, aluminium of kunststof die op een kozijn worden bevestigd. Het doel van de glaslatten, is dat de ruiten worden vastgezet. Dit zorgt ervoor dat de ruiten  beter blijven zitten en het huis beter wordt geïsoleerd. Glaslatten hebben geen oneindige levensduur en zullen langzaam slijten, dat gebeurd voornamelijk door invloeden van buitenaf, denk aan: zon, regen, sneeuw en wind. Alles wat wordt blootgesteld voor invloeden van buitenaf, zal langzaam slijten. Het is belangrijk om goed te letten op het onderhoud van de glaslatten. Glaslatten moeten na verloop van tijd vervangen worden. Ondanks deze slijtage, gaan glaslatten erg lang mee, vooral de glaslatten van hout.

  Glaslatten vervangen

  Zijn de glaslatten aan vervanging toe? Wij adviseren de volgende vijf stappen voor het vervangen van glaslatten: 

  • Verwijder de huidige lat
   Verwijder de huidige lat door met een stanleymes de kitrand los te maken. Wrik vervolgens met een plamuurmes en een schroevendraaier de glaslat los. Zaag daarna de glaslat doormidden, verwijder de oude spijkers en maak het raam weer schoon met een speciale verfkrabber.

   

  • Maak het raam schoon
   Het is belangrijk dat je raam stofvrij is voordat je start met het plaatsen. Maak gebruik van terpentine om het raam en het kozijn goed schoon te maken. 

   

  • Maak de nieuwe glaslat klaar
   Zorg ervoor dat je glaslat de juiste afmetingen heeft. Zaag de glaslat zo nodig op maat en markeer de plekken waar je de spijkers wilt hebben. Dit kun je gemakkelijk doen door te kijken naar de boorgaten in de oude glaslat.

   

  • Breng de glaslat aan
   Plaats met behulp van spijkers de glaslat. Gebruik altijd alleen rvs-spijkers met een verloren kop. Deze spijkers hebben een mooie afwerking. Ze vallen weg in de glaslat, waardoor je ze na het plaatsen niet meer ziet. Breng daarna de beglazingskit aan om alles af te werken. Na de afwerking kun je het beste een mix van afwasmiddel en water gebruiken om de kitrand nat te spuiten. Verwijder alle overtollige kit en laat het allemaal opdrogen.

   

  • Zorg voor een goede afwerking

  Als alles opgedroogd is, kun je met lauwwarm water de lat schoonmaken. Wanneer het droog is kun je de latten licht opschuren. Het beste is om schuurpapier te gebruiken met korrel 320. Stof daarna alles af met een borstel en maak het schoon met terpentine. Is het allemaal schoon en droog? Dan kun je de glaslat twee keer aflakken. 

  Verschillende soorten glaslatten

   

  Ventilatielatten

  Ventilatielatten zijn dunne geïmpregneerd vuren latten met een open profiel. Deze worden bevestigd op de damp-open folie aan het stijl- en regelwerk. Aan deze latten wordt vervolgens de gevelbekleding bevestigd en zo ontstaat er tussen de wand en de gevelbekleding een smalle ventilatiespouw. Op deze manier kan er geen vocht in de wanden ophopen en er ontstaat een droog klimaat achter de gevelbekleding. Een goed geventileerde gevel houdt zowel isolatiemateriaal als gevelbekleding in goede staat en voorkomt schade door vocht en schimmel.

   

  Opdeklatten

  Opdeklatten gebruik je om glas vast te zetten in het kozijn. Ook hebben opdeklatten een isolerende functie. Ze beschermen het kozijn tegen water en vuil. Opdeklatten worden vooral gebruikt bij dubbel glas en veel minder bij enkel glas. Bij enkel glas is er een andere sponning nodig dan bij dubbel glas. Het verschil in sponning wordt bij het dubbel glas gevuld met de opdeklatten. Zo past het dubbel glas in hetzelfde kozijn als bij enkel glas. 

  De beste glaslatten bij Glasmaterialen.nl

  Glasmaterialen.nl is dé leverancier voor jouw glas wensen. We bieden een uitgebreid assortiment aan hoogwaardige glaslatten. Vind je geen glaslatten in de juiste maat? Wij kunnen de glaslatten naar de gewenste afmetingen afzagen. Neem bij vragen of behoefte aan advies gerust contact met ons op.